Pravi sastav jela – ključ za vitkost
Redovni obroci su zlatno pravilo
Nemojte preskakati obroke! Praksa je dokazala da osobe koje preskoče obrok to nadoknade sledećim obrokom koji je vrlo često preobilan.
Više obroka umesto jednog
Podelite količinu kalorija za konzumaciju tokom dana na više manjih obroka. Bolje je pojesti 6–7 obroka umesto samo 2 ili 3. Ovakva ishrana će održati nivo insulina u krvi i sprečiti napade gladi.
Jedite kod kuće
Ako jedete u restoranima 5 puta nedeljno pojesćete do 300 kalorija više nego da jedete obrok pripremljen kod kuće.
Voće i povrće za svaki obrok
Jedite povrće za svaki obrok (3 puta dnevno uz glavna jela) kao i voće (2 puta dnevno, za međuobrok).
Ukupno dnevno trebate konzumirati bar 400 g voća i povrća.
Jedite bogate supe
Prema jednom istraživanju, osobe koje su jele supu u kojoj je bilo puno velikih komada povrća osećale su se sitije i pojele su do 20% manje hrane za vreme ručka od onih koje su jele supe bez komada povrća. Zato je dobro da pre jela pojedete supu, bistru ili od paradajza, ne krem corbu.
U jelu je važan redosed!
Ne trebate se odreći hrane koju volite, samo pripazite na redosed kojim jedete. Kad ćete jesti obilan obrok, jedite hranu pravilnim redom:
1. Salata (ne računa se ona s bogatim prelivom ili majonezom) verovatno sadrži najmanje kalorija u vašem obroku. Osim toga, razgrađena
salata zauzima dosta prostora u želucu i pre će vam dati osećaj sitosti nego ostala jela. Bićete siti i pre nego završite s ručkom!
Zato, započnite obrok salatom i tako napunite želudac.Koristite zelenu salatu
pripremljenu samo s sircetom, malo soli i kasicicom maslinovog ulja.
2. Ugljeni hidrati – čine vas sitima kao i salata, iako sadrže više kalorija. Zato pazite: ne preterujte s njima! Na ovaj način možete – bez odricanja – podeliti različite vrste hrane i pojesti puno više vrsta hrane odjednom.
Efekat je sličan kao i kod salate.

3. Druga jela – koja planirate jesti, a koja imaju najviše kalorija, trebaju biti ostavljena za kraj. Ovo naravno uključuje i desert. Ako pratite ovaj redosed, obično ćete biti siti i prije
nego ova hrana dođe na rad, pa ćete drastično smanjiti unos kalorija.
Nemojte se previše najesti pre spavanja
Ako pre odlaska u krevet osećate glad, pojedite mali proteinski obrok, npr. jogurt ili cunijicu posnog mladog sira. Najbolje je ne jesti nekoliko sati pre spavanja, radije se odlučite za bogat doručak.
Nemojte se odreći omiljene hrane
Rezultati dijete neće biti vidljivi preko noći, pa je jako važno da s liste namirnica ne izbacite vaša najdraža jela. Na ovaj način ćete lakše izdržati sve napore i odricanja. Nemojte se osećati loše ako pojedete pizzu, ali pojedite samo komad. Ako vi i vaš partner/partnerka idete na pizzu, naručite 1 pizzu i 1 salatu, pa ih podelite. Prvo pojedite salatu.
Ostavite sebi dovoljno vremena za obrok!
Čak i ako nemate vremena ili ste u žurbi, morate ostaviti dovoljno vremena za obrok. Za to postoji vrlo praktičan razlog koji vam značajno može promijeniti prehrambene navike:
- Jedite 5-6 obroka dnevno, s pauzom od 3 sata između jela. Ovo je najefikasniji način da održite brz metabolizam i sagorite više kalorija.
- Mozak registruje jelo ili sitost tek 20 minuta nakon početka jela. Ako jedete brzo, pojesćete puno više nego što vam je potrebno u tih 20 minuta. Ako ostavite dovoljno vremena za jelo i jedete polagano, bićete siti nakon 20 minuta i jesćete puno manje.
- Nemojte jesti ugljene hidrate nakon 18 sati ili 4 sata pre odlaska na spavanje (npr. pirinac, krompir, špagete, hleb itd.). Tad jedite samo proteine i povrće.
- Držite se svog plana obroka i jedite i pre nego postanete gladni. Na ovaj način ćete sprečiti napade gladi zbog kojih ćete se prejesti.
Doručak – pravi kralj obroka
Zdrav, raznovrsan i bogat doručak za koji smo uzeli dovoljno vremena stimulise metabolizam i ubrzava trošenje kalorija. Ljudi koji jedu uravnotežen doručak obično imaju skladnu figuru i
primerenu telesnu težinu!
Jutarnja glad obično znači da telo želi započeti dan sa potrebnom zalihom kalorija i materijalom za varenje i metabolizam. Zato ne smemo preskakati doručak čak ni kad smo na dijeti.
Osobe koje preskaču doručak propuštaju mogućnost ubrzanja
metabolizma. Usto, riskiraju prejedanje za vreme ručka, ili, što je još opasnije, naveče. Hrana koja je tada unesena u organizam pretvara se najviše u masne naslage.
Smanjite unos kalorija za 10–15%
Jednacina koja će vas dovesti do smanjenja telesne težine je vrlo jednostavna. Što manje jedete, više gubite. Ali, ovo ne znači da je najbolje prestati jesti. Ako u organizam ne unesete dovoljno kalorija, izgubićete priličnu količinu energije, a samim tim i snage. Uz ovo, ako ne uzimate dovoljno kalorija u ishrani usporićete metabolizam.
Važne su male promene kojima ćete suvišne masne naslage iskoristiti kao gorivo, a u isto vreme imati dovoljno energije za dnevne zadatke i korisno vežbanje. Zato smanjite unos
kalorija za 10–15% i uskoro ćete primetiti rezultate.
Vesna Ilic, Marketing Leader u
kompaniji Rembraco
Profil –
svasta nesto: http://en.gravatar.com/wesnailic
FACEBOOK STRANA: http://www.facebook.com/internetposao
FACEBOOK
STRANA: https://www.facebook.com/CatanDogs

Нема коментара:
Постави коментар