понедељак, 17. октобар 2011.

ZAVARAJTE GLADNI STOMAK


Zavarajte gladni stomak

Kad mislimo na gubljenje kilograma, prva stvar koja nam pada na
pamet je: mršavljenje znači glad, mršavljenje znači odricanje, mršavljenje znači patnju!
To baš i nije tako. Mršavljenje ne treba značiti gladovanje: ono je samo način da počnete jesti na zdraviji, efikasniji i uravnoteženiji način, i, najviše od svega, da počnete jesti redovno!
Jedno je sigurno:
Nećemo smršati 
ako ne smanjimo unos energije u telo!

Smanjenje unosa energije ne znači da moramo živeti na “hlebu i vodi”.
Otkrijte kako mali trikovi pri svakodnevnom pripremanju hrane mogu pomoći pretvoriti sadašnji zastrašujući broj na vagi u vašeg prijatelja.
Masnoća – neprijatelj br. 1

Dan za danom pokušavate sagoreti, uništiti i rešiti se suvišne masnoće koja neugodno skakuće i trese se oko vas kao pojas za spašavanje. Ali svako jutro se budite u okrutnoj stvarnosti: masni “zračni jastuk” je još uvek na svom mestu. Jeste li sigurni da stvarno radite sve što možete da ga se rešite?



Na početku ćemo vas šokirati: za skidanje 
1 kg sala moramo potrošiti 7000 kalorija! I odmah ćemo vas i smiriti: brže sagorevamo kalorije ako konzumiramo manje masti. Sasvim jednostavna jednacina, zar ne? 
Pogledajmo kako to uraditi.




Smanjite količinu masne hrane
Izbegavajte prženu hranu, burgere i ostale masne obroke (svinjetinu, paštetu, šunku, slaninu, salame, rebra i kobasice). Kad birate proizvode poput sira, mleka i kajmaka izaberite one koji
imaju manji postotak masti. Jedite ograničene količine sendviča, majoneza, margarina, maslaca i umaka. Većina ih je dostupna i u verziji s manje masnoće.
Ulje umesto margarina
Nemojte mazati maslac ili margarin na svaki komad hleba, radije na hleb  nakapajte maslinovo ulje. Na ovaj način ćete pojesti do 52 kalorije manje po obroku.
Zamenite prženu hranu kuvanom
Umesto pečenog krompira, uzmite kuvani ili onaj pečen u foliji. Umesto pohovanog odreska odlučite se za odrezak na žaru.
Skinite kožu s pečenja
I dalje će biti sočno, ali ćete na jednostavan način skinuti 150 kalorija i 13 grama masti .
Upijte masnoću
Salvetom možete upiti ili ukloniti celu kasicicu ulja s dva parceta pizze, što znači 40 kalorija manje po jelu.
Supa također može biti izvor masti – u hladnoj supi masnoća će isplivati na površinu i zgusnuti se, pa je lako možete ukloniti kasikom.
Rešite se masnoće iz masnog umaka pre nego ga počnete jesti tako da u njega uronite čistu papirnatu salvetu. Masnoća će se uhvatiti za salvetu. Stavite salvetu u posudicu sa umakom ili u tanjir, pa je uklonite kad “popije” masnoću.
Nemojte ulivati ulje, raspršite ga
Kad jelima dodajete ulje, koristite raspršivač ulja da ravnomerno rasporedite pola čajne kasicice ulja, što će vam uštedeti do 100 kalorija po jelu.
Ne udvostručujte jela s malo masti
Ako počnete brinuti o unosu masti u organizam, obično ćete posegnuti za niskokaloričnim jelima. To ne znači da možete jesti više jer ta hrana sadrži manje kalorija. Nikako! Ovo je najčešća
greška koju ljudi rade kod dijeta: ako odlučite jesti hranu koja sadrži manje masnoće, jedite je onoliko koliko biste pojeli punomasne hrane. Na primer, ako na hleb obično stavite dve
kriške sira s 50% masti, trebate jesti istu količinu i kad počnete koristiti sir s 30% masti.
Zamenite meso ribom
Umesto odreska pojedite tunjevinu, skušu ili losos – na ovaj ćete način u telo uneti do 200-300 kalorija manje po jelu, što je do 1200 kalorija nedeljno. Riba ne samo da sadrži manje masti, već ima i omega 3 masne kiseline koje smanjuju nivo holesterola i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.
Jedenje ribe poboljšava metabolizam, zato ljudi s prekomernom težinom koji svaki dan jedu ribu gube čak do 20% više težine nego oni koji je nemaju na jelovniku.
Izbegavajte prženu ribu, pogotovo smeđe, hrskave delove, jer sadrže najviše masti. Odlučite se za ribu koja je pripremljena na žaru, kuvana ili pripremljena na pari.
0% masti ne deblja? O, da!
U prodavnici nas često iznenade proizvodi koji, suprotno svoj logici, sadrže 0% masti. Da, današnja industrija to može napraviti, ali po koju cenu? Proizvodi bez masti sadrže trostruku dozu šećera i zamene za šećer, pa nemojte nasesti reklamama. Radije proučite vrednost ugljenih hidrata navedenih na proizvodu.
Kuvajte na “nelepljivom” posuđu
Pripremajte hranu u teflonskom ili sličnom posuđu za koje se hrana ne lepi. Ako pripremate hranu u običnom tiganju, koristićete puno više masnoće nego u posuđu za koje se hrana ne lepi.
Teflonsko posuđe će vam automatski uštedeti 100 kalorija po jelu – jer masnoću možete samo raspršiti po jelu ili je naneti cetkicom. Koristite svežu, ukusnu hranu kojoj ne trebate dodavati puno masnoće da bi imala fin ukus.
Zavolite sir s malo masnoće
Često se smatra da sir sadrži previše masnoće. Pogrešno. Istina je da će vam masne kiseline pomoći u gubljenju kilograma jer će sprečiti nakupljanje masnoće u telu. Osim toga, sir sadrži puno kalcijuma (koji sprečava razgradnju kostiju) i supstanci koje smanjuju rizik od raka, srčanih bolesti i dijabetesa. Takođe je bogat i vitaminom B2, koji je od životne važnosti.
Zato: osim sto je sir koristan, napravite kompromis: kupite sir s malo masnoće. Na ovaj način možete jesti tost sa sirom ili makarone sa sirom. Većina sireva s malo masnoće ima isti ukus kao i oni s više masti i tope se na isti način. Sir možete narendati da se fino rasporedi po hrani.
Zamena za pavlaku
Ako imate želju za kremastim umakom, možete je utažiti mešavinom mleka i pavlake, takoćete smanjiti unos masnoće. Dodajte malo supe, malo brašna za zgušnjavanje i najdraže začine.
Konzumirajte obrano mleko i mlečne proizvode.
Jaja
Često se veruje da jaja povećavaju holesterol, što je netočno. Istina je da sadrže puno holesterola, ali on ne ostaje u našem telu. Upravo suprotno – lecitin u crevima čak smanjuje preradu holesterola. Jaja sadrže vrlo malo masti (manje od 5 grama po jajetu) i lutein, hranjivi sastojak koji je ključan za vid. Jedno jaje dnevno neće nikome škoditi.
Masnoća nam može biti prijatelj
Nije sva mast neželjena – masnoća je nužna za pravilno funkcionisanje tela. Ali postoji nekoliko smernica: izbegavajte životinjsku mast i zamenite je biljnom.
Budite oprezni s industrijski procesiranom masnoćom koja je jako štetna jer sadrži transzasićene masne kiseline koje utiču na početak pretilosti i kardiovaskularnih bolesti. Mogu se
naći u industrijski procesiranoj hrani i hidrogeniziranim mastima.
Omega-3 masne kiseline koje možete naći u ribi i biljnim uljima (pogotovo maslinovom) su vrlo poželjne i potrebne jer imaju veliku biološku vrednost i uvek predstavljaju dobar izbor.
Ključ za dobro zdravlje i dobrobit organizma leži u izboru hrane koja sadrži zdrave masnoće.
Zdrave masnoće možete naći u maslinama, orašastom voću, avokadu i u uljima napravljenim od ovih namirnica, kao i u većini vrsta ribe (losos, skuša, pastrmka…).
Najgore masnoće se mogu naći u mesu, maslacu, i drugim punomasnim mlečnim proizvodima, kao i u industrijski procesiranoj masti, margarinu


Kontrolisite veličinu porcija
Uklanjanje masnoća iz prehrane samo po sebi ne znači da ćete konzumirati manje kalorija ako ne kontrolisete veličinu porcija. Morate biti svesni da telo u rezervu u obliku masnoće skladisti
svaku kaloriju, bez obzira je li došla iz masti, proteina ili ugljenih hidrata.
Naravno, ne možete brojati svaku kaloriju i vagati svaki gram masti. Ali ipak vam preporučujemo da kuvate i jedete hranu koja ima što je manje masnoće (krto meso, nemasni mlečni i drugi proizvodi i pripremate hranu sa što manjim korišcenjem masti). Dovoljna dnevna količina masti je 30 g (dnevni maksimum je oko 60 g).




Vesna Ilic, Marketing Leader u kompaniji Rembraco

Profil – svasta nesto: http://en.gravatar.com/wesnailic


Нема коментара:

Постави коментар