Ugljeni hidrati – nužno zlo!?
Odviknite se belog hleba
Morate izbaciti beli hleb iz ishrane. Većina ljudi ga voli, pogotovo kad je svež, topao i divno mirisan. Ako ste do sad jeli isključivo beli hleb, prelaz na integralni hleb će vam biti prilično težak, pa ga postupno uključujte u ishranu. U roku od mesec dana polako zamenite beli hleb integralnim ili hlebom od celi zrna.
Nemojte zaboraviti proveriti koliko belog brašna sadrži vaš integralni hleb. Pekari i trgovci mogu biti vrlo domišljati i prodavati integralni hleb koji u sebi sadrži puno belog brašna.
Kupite pekač hleba
Svom telu možete učiniti najveću uslugu kupovinom pekača hleba, jer ćete tačno znati što se skriva u vašem hlebu. Koristite "speltu",
punozrnatu pšenicu i brašno od raži, organski proizvedene, i umešajte puno semenja bundeve, lana i suncokreta za vaš hleb.
U nastavku vam nudim recept za izvrstan, mirisan i nadasve zdrav hleb. Naravno, u pekaču hleba možete napraviti i izvrsno
testo za pizzu od punih zrna!
Za hleb ćete trebati sledeće:
3.5 dcl vode
280 g punozrnatog organskog brašna
200 g druge vrste integralnog organskog brašna ("speltu"/punozrnatu pšenicu/, raž...)
2 velike kasike semenki lana (potopite ih u vodi sat vremena pre pripreme)
1 velika kasika semenki lana
1 velika kasika semenki suncokreta
1 velika kasika zobene kaše
1 mala kasika prosene kaše
1 ravna mala kasika soli (najbolje morske)
1/2 male kasika smeđeg šećera
1 paketić suvog kvasca (7 g)
Pripremite pekač hleba i postupno, prateći recept, dodajte sve sastojke u posudu. Na dno stavite vodu, dodajte brašno, semenke, šećer i na kraju kvasac. Stavite pekač na brzi program koji traje oko 2 sata. Pre nego se hleb počne peći, pospite ga mešavinom lanenih i
suncokretovih semenki i prosene kaše.
Prijatno!!!
Testenina
Testenina može biti zdrav i punovredan obrok, ali samo ako ne preterujemo s količinom i pratimo ista pravila kao i kod hleba: izbegavajte običnu belu testeninu. Na tržištu se sve lakše može naći integralna testenina kao i ona napravljena od "spelte", punozrnate pšenice – probajte je! Vrlo je ukusna.
Kako izmeriti količinu testenine dovoljnu za jednu osobu? Uzmite onoliko suve testenine koliko je potrebno da pokrije dno tanjira. Ovo će vam biti dovoljna količina za ručak.
Jedite povrće umesto ugljenih hidrata
Povećanje težine je najčešće uzrokovano konzumacijom previše ugljenih hidrata, pa zato moramo smanjiti korišcenje hrane koja ih sadrži u velikim količinama. Boje je jesti hranu koja sadrži
složene ugljene hidrate nego jednostavne, što u praksi znači da je bolje jesti skrob nego šećer.
Ako ste za ručak nameravali pojesti cinijicu pirinca ili testenine, zamenite polovinu cinijice povrćem kao sto je karfiol, brokule, mahune i sl. Povrće će vas jednako zasititi, a smanjićete unos kalorija.
Pripazite da ne preterate sa smanjenjem unosa ugljenih hidrata. Oni su, naime, vrlo važni za pravilno funkcioniranje organizma. Dijete kod kojih jedete samo proteine su vrlo nezdrave ako strogo ograničavaju unos ugljenih hidrata u organizam.
Vesna Ilic, Marketing Leader u
kompaniji Rembraco
Profil –
svasta nesto: http://en.gravatar.com/wesnailic
FACEBOOK STRANA: http://www.facebook.com/internetposao
FACEBOOK
STRANA: https://www.facebook.com/CatanDogs
VIDEO PREZENTACIJA REMBRACO NETWORKING
SISTEMA:

Нема коментара:
Постави коментар