Saveti za kupovinu i pripremu hrane
Priprema jelovnika počinje već u prodavnici kad birate
namirnice. Zato je važno da znate koje namirnice sadrže manje
masti i holesterola. Savet kako ćete najlakše i na najzdraviji način pripremiti jelovnik.
Meso, perad, riba i mekušci
Izaberite krte komade mesa. Riba i perad bez kože bi vam trebali biti čest izbor, jer sadrže manje holesterola i zasićenih masti nego meso. Jedite male porcije, ne preko 170 g dnevno.
Ograničite unos iznutrica, npr. dzigerice ili bubrega, jer sadrže puno holesterola iako imaju i vrlo malo masti.
Ograničite unos procesiranog mesa, kao sto su salame, virsle i kobasica.
Neke pileće i curece virsle sadrže manje zasićenih masti
i manje masti nego virsle napravljene od svinjetine i teletine. Možete kupiti i virsle od krtog goveđeg i telećeg mesa koje sadrže manje zasićenih masti.
Po pravilu, procesirana perad sadrži više holesterola i masnoće nego sveža perad. Ako želite biti sigurni u ove količine, čitajte deklaracije na mesnim i mlečnim proizvodima i odaberite one koji sadrže najmanje masti i zasićenih masti.
Preporučuju se odresci od curetine ili belog pilećeg mesa pripremljene na žaru.
Ograničite količinu guščjeg ili pačjeg mesa, jer sadrži velike količine zasićenih masti čak i kad uklonite kožu.
Glavonošce jedite povremeno, jer neke sadrže puno holesterola, iako imaju malo zasićenih masti (sipa, rakovi i kamenice), a neki sadrže malo holesterola (Jakobove kapice i dagnje).
Mlečni proizvodi
1.5% ili 0.9% masti.
• Izaberite sireve s manjim
postotkom masnoće
(ako niste sigurni koji su,
raspitajte se u prodavnici).
• Izaberite jogurt s manje
masti i koristite ga i za
soseve i prelive za salatu.
• Kad pripremate hranu,
koristite sir s malo masti ili
vrlo aromatičan sir jakog
ukusa, pa ga koristite u
količini manjoj od one
navedene u receptu.
• Koristite obrano mleko
za pripremu krem supa i belih soseva.
Voće i povrće
Često kupujte voće i povrće, bez obzira je li sveže, smrznuto ili konzervisano.
Voće i povrće ne sadrži holesterol i, u većini slučajeva, nema ni zasićenih masti. Većina voća i povrća, osim avokada, kokosa
i maslina, sadrži i vrlo malo masti.
Jedite voće kao grickalicu ili desert.
Pripremite povrće kao grickalicu, prilog ili salatu. Stavite začinima, začinskim biljem, limunovim sokom ili laganim majonezom. Smanjite korišcenje običnog majoneza, preliva za salatu, sireva i masnih umaka.
Testenina, pirinac, žitarice, mahunarke
• Pripremite vlastiti musli, jer su industrijski premasni i previše zaslađeni.
• Često jedite pasulj, jer sadrži malo zasićenih masti i puno vlakana.
• Uz manje masne umake jedite testeninu ili pirinac kao glavno jelo.
• Uz mesna jela jedite povrće ili testeninu. Na taj ćete način jesti manje mesa, a nećete izgubiti na ukusu obroka.
• Koristite pasulj kao glavno jelo, sastojak variva ili supa.
Mast i ulja
• Izaberite tecna biljna ulja bogata nezasićenim masnoćama za kuvanje ili prelive za salatu: ulje od repice, kukuruza, maslina, susama, soje ili suncokreta.
• Kupite lagani majonez umesto običnog koji sadrži puno zasićenih masti.
• Kad kuvate, ograničite upotrebu putera i zamenite životinjsku mast biljnom.
• Kad koristite ulja i masnoću, koristite samo umerene količine i pokušajte koristiti one koje sadrže puno nezasićenih masti.
Deserti i grickalice (samo povremeno)
Izaberite manje masne, lagane deserte ili kolače. Čak i kad sadrže malo masti, još uvek sadrže puno kalorija, pa trebate biti posebno oprezni.
- Probajte smrznuti jogurt i šerbet.
- Probajte ove niskokalorične grickalice: grisine, pirincane kolačiće, grickalice od raži, sveže ili sušeno voće, perece, tortilje koje nisu pripremljene na ulju i nemasne kokice.
- Pažljivo narezano sirovo povrće je odlična grickalica.
- Pripremite kokice bez ulja (u mikrovalnoj pećnici).
- Bacite masne ili slane grickalice iz spajza ili frizider.
Vesna Ilic, Marketing Leader u
kompaniji Rembraco
Profil –
svasta nesto: http://en.gravatar.com/wesnailic
FACEBOOK STRANA: http://www.facebook.com/internetposao
FACEBOOK
STRANA: https://www.facebook.com/CatanDogs




Нема коментара:
Постави коментар